miercuri, 4 martie 2009

Sistemul de directie

Sistemul de directie si suspensie
Sistemul de directie cu cremaliera
Sistemul de directie cu surub

Suspensia

pagina in constructie

ABS,EBD,ESP - sisteme de siguranta si control

ABS
Anti-locking Brake System (sistemul de anti blocare a franelor).
Este un sistem care nu permite blocarea rotilor la franare, oricat de mare ar fi forta de apasare a pedalei de frana si oricat de scazuta ar fi aderenta la sol.
De asemenea in cazul aderentei diferite intre roti (datorata conditiilor de carosabil) nu permite blocarea rotii cu aderenta mai scazuta, astfel directia autovehiculului ramane controlabila pe toata perioada franarii.
La apasarea puternica a franei, in cazul intrarii in functiune a ABS-ului, se simte o vibratie in pedala de frana.

EBD
Electronic Brake–force Distributor (distribuitor electronic al fortei de franare)
Dupa cum se stie in cazul franarii autovehiculului aderenta cea mai mare este pe rotile puntii din fata si intr-un procent mai mic pe rotile puntii din spate. Acest procent se poate modifica in functie de :
- gradul de incarcare si repartizarea greutatii in autovehicul;
- de unghiul de inclinare (fata-spate) al autovehiculului in cazul franarii.
Se cunoaste faptul ca la franare autovehiculul are tendinta de a se inclina in partea din fata si de a se ridica in partea din spate. Cu cat spatele autovehiculului se ridica mai mult in cazul franarii, rotile din spate tind sa piarda aderenta si sa se blocheze.
EBD este un sistem electronic care nu permite blocarea rotilor puntii din spate avand rolul de a modifica forta de franare creata de pompa de frana si de a distribui aceasta presiune in mod optim intre rotile puntii din fata si cele ale puntii din spate, astfel incat sa nu se creeze dezechilibre.
Cu alte cuvinte EBD-ul are rolul de ajustare a echilibrului dinamic la franare intre punti.EPS
Electronic Power Steering (servodirectie asistata electronic).
Este un sistem electronic de asistare a servo-directiei in functie de viteza de deplasare si unghiul de bracare (virare) al volanului.
Astfel la viteze mici,in cazul efectuarii unor manevre de parcare,intoarcere s.a., volanul se roteste cu foarte mare usurinta. In cazul in care viteza creste si forta necesara virarii volanului creste.
Acest lucru ingreuneaza efectuarea unor virari prea puternice la viteze mari, impiedicand astfel intrarea in derapaj sau rasturnarea autoturismului.

ESP
Electronic Stability Program
Este un program electronic de control al derapajului in tractiune (accelerare). Astfel in cazul ruperii aderentei la una din rotile de tractiune (in cazul unei accelerari puternice, sau a unei suprafete de contacat cu aderenta scazuta) se aplica asupra ei o forta de franare comandata electronic, care impiedica intrarea acesteia in derapaj.

Atentie !!!
Oricat de sofisticate sunt aceste sisteme electronice de comanda si control care se gasesc pe autovehiculele de ultima generatie, nu trebuie sa uitam ca nu pot remedia in totalitate greselile conducatorilor auto sau vitezele neadaptate.


Airbag - sisteme de siguranta in caz de accident

pagina in constructieElectromotorul

pagina in constructie


Sistemul electric de pornire al motorului

pagina in constructie
Aprinderea

pagina in constructie

Ambreiajul

pagina in constructie

Cutia de viteze

pagina in constructie

Diferentialul

pagina in constructie

Reductorul

pagina in constructie